Gravefri legging av duktile støpejernsrør

Duktile støpejernsrør er et meget godt alternativ ved gravefrie løsninger. Rørenes gode mekaniske egenskaper og lange levetid kombinert med en anerkjent skjøtemetode gjør materialet godt egnet.

Styrt boring som metode ble første gang tatt i bruk på begynnelsen av 1900-tallet og innenfor oljeindustrien på slutten av 1920-tallet. Det ble gjort en rekke nødvendige forbedringer på både boreutstyret og styringssystemet som på 1930-tallet gjorde at man etter hvert kunne bore med en definert og kontrollerbar radius. Metoden ble stadig forbedret og på 1970-tallet ble det gjort store fremskritt knyttet til både hydraulikk og automatikk som gjør at NoDig som metode stadig får større anvendelse.

Utvikling av strekkfaste muffeløsninger gjør at duktile støpejernsrør er godt egnet til NoDig-installasjoner. Basert på den mekaniske styrken og avvinklingsmuligheten som ligger i den strekkfaste muffeløsningen Universal VE har PAM fokusert på tre aktuelle metoder: Styrt boring, utblokking og trekking i varerør.

Styrt boring muliggjør legging av rør under hindringer slik som veier, elver eller kanaler og med en radius som er tilpasset det valgte materialet og omgivelsene Mulighetene for å benytte styrt boring er avhengig av flere faktorer:

  • grunnforholdene
  • geologien
  • ønsket radius/profil
  • materialvalg

Metoden egner seg for ulike grunnforhold; alt fra myke masser til harde bergarter som granitt og basalt, men egner seg ikke i myk leire og grus. Selve borehodet utstyrt med kuttehode, injeksjonsdyser og en sonde drives fram av en streng med hule stålrør kalt borestenger. Borestengenes oppgave er å:

  • skyve borehodet
  • rotere borehodet og dets verktøy
  • posisjonere borehullet iht plan
  • transportere borevæsker
  • trekke boreverktøyene
  • installere rørledningen

Den elektroniske sonden i borehodet rapporterer kontinuerlig nøyaktig posisjon i alle plan. Dette gjør det mulig for operatøren å kontrollere posisjonen og fremdriften via skjermene. Borehodet er assymetrisk eller utstyrt med uavhengige valser og man kan derfor enkelt justere traseen underveis om nødvendig. Det finnes ulike boreverktøy med tilbehør som er tilpasset grunnforhold og metode (borehoder, utvidelseskoner, diamanthoder m.m.)

Utblokking, også kalt cracking, benyttes når man ønsker å erstatte en eksisterende rørledning med en ny av samme eller litt større dimensjon. Den gamle rørledningen kan enten ekspanderes i biter eller som segmenter som da skyves ut av borehullet.

Denne metoden gjør det mulig å erstatte et ødelagt rør med et nytt Universal VE duktilt støpejernsrør i samme eller litt større dimensjon, avhengig av det gamle rørets egenskaper. Rørene monteres sammen ett og ett i inntaksgropen. Mottaksgropen må ha en størrelse som muliggjør plassering av trekkeutstyret. En hydraulisk enhet presses igjennom det eksisterende røret. Deretter monteres trekkehodet og det nye røret kobles til for deretter å bli trukket inn i det eksisterende røret samtidig som det gamle røret ekspanderes i biter. Denne metoden kan kun benyttes for rette strekk og det må gjøres en innvendig videokontroll av det eksisterende røret for å forsikre seg om at det ikke er uforutsette hindringer som tilsier at metoden ikke er egnet. Dersom det er avgreninger/anboringer må disse først kobles fra og alternativ forsyning etableres for å opprettholde driften.

Inntrekking i varerør omfatter inntrekking av et nytt rør i et eksisterende varerør eller et varerør som installeres spesifikt for denne type installasjon. Duktile støpejernsrør egner seg godt til en slik metode da de strekkfaste muffeskjøtene kan motstå store krefter. Metoden kan benyttes der hvor man ønsker å krysse for eksempel en vei eller det er andre hindre for fremføring av den nye rørledningen.

Følgende elementer må vurderes før trekking:

  • sentrering og støtte for hvert rør i varerøret
  • sammenføyningsmetoden for rørene for å sikre tilstrekkelig strekkfasthet
  • løsning for å koble det inntrukne røret til eksisterende rørnett

det beste inntrekkingsutstyret både teknisk og økonomisk

Valg av rørdimensjon vil styres enten av dimensjonering av en ny rørledning eller av dimensjonen på det eksisterende røret/varerøret. I tillegg må det tas hensyn til plassbehov for distanseringer/sentreringskonsoller og utvendig muffediameter. Valg av rørdiameter, trykklasse på røret og nødvendig trekkraft vil være med på å bestemme valg av rør i dimensjoner fra DN60-DN1600. Det må etableres en inntaksgrop hvor montering av trekkehode, strekkfaste koblinger Universal VE og rørene kan gjøres. Hvert rør må også påmonteres distanseringer/sentreringskonsoller for å sikre sentrering i varerøret. Røret plasseres deretter på et egnet underlag for inntrekking (tre eller betong). Det første røret påmonteres trekkehodet og inntrekkingen starter. Trekkeutstyret må tilpasses type rør, lengde og behov for trekkraft. Det neste røret monteres sammen med det foregående og trekkes deretter inn sammen med det første røret. Slik fortsetter prosessen inntil ønsket rørlengde er trukket inn. Når inntrekkingen er utført kobles trekkeutstyret fra og rørledningen trykktestes for deretter å kobles til nettverket for idriftsettelse.

Les mer i vår NoDig-brosjyre som du finner her: NoDig

På VA-dagene 3.-4. april på Gardermoen vil Trym Trovik fra Bergen Vann holde et dialoginnlegg med tittelen Fornyelse av ledningsnettet - full oppgraving eller NoDig? Hva med kostnadene vs samfunnsnytten?

Dette må du få med deg, og du finner link til påmelding her: VA-dagene påmelding

 

 

Utskrift E-post

Saint-Gobain PAM Norge AS

Telefon: (+47) 23175860    E-post: firmapost@pamline.no  
Besøksadresse: Brobekkveien 107 bygg A, 0582 Oslo
Postadresse: Brobekkveien 107, 0582 Oslo

Fakturaadresse: Saint-Gobain PAM Norge AS, Brobekkveien 107, 0582 Oslo
E-post faktura: einvoice.pam.no@saint-gobain.com
Org.nr. NO 929 255 178 MVA

E-post bestillinger: firmapost@pamline.no 
E-post reklamasjoner: aftersale@pamline.no

 

Nyhetsbrev

Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her: PAM Norge nyhetsbrev