Vannsenteret er nå operativt

Nasjonalt senter for vanninfrastruktur – Vannsenteret – er i gang. Vannbransjens egen skolestue blir et av bransjens viktigste steder for utvikling av kunnskap og teknologi i vann og avløp. Deler av anlegget er levert av PAM Norge, og viser hvor viktig duktile rør er i både dagens og fremtidens vannforsyning.

Tekst: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Et felles, sentralt anlegg for trening, opplæring, testing og utvikling har i mange år stått høyt på ønskelista i den norske vann- og avløpsbransjen. Mange har ønsket seg et realistisk ledningsnett å trene på, men uten påkoblede abonnenter som må tas hensyn til. Nå er det i ferd med å bli virkelighet.

– Vi har brukt mye tid på planlegging og forberedelser, sier en særdeles fornøyd daglig leder Sjur Tveite på Vannsenteret.

 

Sjur Tveite t.v. og Ove Emil Aker på Nasjonalt senter for vanninfrastruktur. (Foto: Jørn Søderholm) 

Kurs, opplæring og utvikling på Vannsenteret

Vannsenteret skal etter hvert dekke mange roller. I første fase som et senter for kurs og treningsaktiviteter. Første byggetrinn består av et fullskala ledningsnett med rør, koblinger og kummer i relevante dimensjoner og materialer.

Der skal brukere av senteret kunne få innsikt i og trene på alt fra trasé- og lekkasjesøk til operasjoner som rørinspeksjon, spyling og kontroll av ledningsnettet.

Dronefoto tidlig byggefase, våren 2023. Kummen og kulverten midt på bildet spiller en sentral rolle. (Foto: Jørn Søderholm) 

Dette VA-anlegget er helt sentralt som selve nøkkelen i Vannsenterets tilbud. Her har leverandører bidratt med produkter og teknologi fra sine respektive områder. PAM Norge AS har levert og montert deler av senterets vannforsyningssystem i duktile rør og rørdeler.

– Vannsenteret kommer til å være en stor og viktig ressurs for hele vannbransjen i hele landet. Vi har fått levere deler av ledningsnettet på anlegget. Det er en tillit vi setter stor pris på, sier markedssjef Håkon Killerud i PAM Norge AS.

Til VA-anlegget på vannsenteret har PAM Norge levert flere typer rør i dimensjon DN150:

  • Duktile rør med utvendig PE-belegg
  • Duktile rør med BioZinalium (sink/aluminium/kobber-legering + blå akryl)
  • Duktile rør med utvendig ZMU-belegg (sementmørtel-belegg)

Ole Jakob Bjerke, PAM Norge AS. (Foto: Brage T. Søderholm) 

Flere typer rør

– Dermed kan driftspersonell se og høste erfaringer med flere typer rør i ledningsnettet. Alt er naturligvis bygget etter gjeldende standarder med produkter i henhold til EN545, sier teknisk sjef Ole Jakob Bjerke i PAM Norge AS.

Han har egenhendig montert duktile rør og rørdeler ved flere anledninger på Vannsenteret denne høsten.

 

– Vi er i gang med et veldig godt samarbeid med Ove Emil Aker og Sjur Tveite på Vannsenteret. Vi gleder oss til å kunne bruke senteret til opplæring og kursing. I den forbindelse vil vi bruke senteret til å demonstrere en metode for tilstandskartlegging av rørledninger kalt Epulse, samt vise utstyr for lekkasjelytting. Det blir et spennende og nyttig anlegg for hele vannbransjen. Denne muligheten til praktiske kurs og aktiv opplæring av entreprenører vil gi viktige bidrag til å få ned antallet lekkasjer på nyanlegg. Der ser vi at brukerfeil er overrepresentert i feilraten, sier Bjerke.

Montasje av vannledning på Vannsenteret. (Foto: Brage T. Søderholm) 

Duktile rør på Vannsenteret

Duktile rør er det mest robuste materialet en vannledning kan bygges i. At duktile vannledninger er installert i anlegget som skal brukes til kunnskaps- og teknologiutvikling i vannbransjen i årene framover anser PAM Norge som en tillitserklæring til duktilt som materiale og til PAM som en ledende leverandør i bransjen.

De første kursene på Vannsenteret fant sted allerede i oktober, mens VA-anlegget var under bygging i bakken og bygget med undervisningsrom og kontorer var under oppføring.

Først ut var et kull deltakere på Norsk Vanns driftsoperatørkurs for VA-transportanlegg, som en «tjuvstart» på kursvirksomheten på senteret. Byggingen av VA-infrastrukturen åpner helt spesielle pedagogiske muligheter, og gir den praktiske opplæringen en ekstra dimensjon.

– Å ta imot de første kursdeltakerne var en stor milepæl for oss. Da er det ekstra moro at det første kurset ble nettopp praksisdelen av driftsoperatørkurset hos Norsk Vann. Den type praktisk opplæring er midt i Vannsenterets kjernevirksomhet, sier Tveite.

Kursrom med utsikt til kum

I tillegg til ledningsnettet har Vannsenteret et moderne driftsbygg som vil brukes til undervisning og demonstrasjoner. Driftsbygget er koblet direkte til ledningsnettet ved at kjelleren er en stor firkantkum med inngang til en kulvert under bakken, der diverse utstyr for drift, kontroll og overvåkning kan ses i praksis.

Ole-Jakob Bjerke i PAM Norge monterer duktile rør og deler på Vannsenteret. (Foto: Brage T. Søderholm) 

Utover egen drift vil senteret vise driftsdata fra ledningsnettet til Ås kommune.

Hos Norsk Vann er man også strålende fornøyd med at Nasjonalt senter for vanninfrastruktur nå nærmer seg fullført og at kursvirksomheten er i gang.

– Vannsenteret er viktig fordi det gir en unik mulighet til å bygge kompetanse innen drift og kvalitetssikring av transportsystemer for vann og avløp. Her kan man komme og både praktisere, se og jobbe med fysiske anlegg og løsninger, samtidig som man som kursdeltaker kan få den teoretiske innføringen i tilstøtende lokaler, sier direktør Ragnhild Aalstad i Norsk Vann i en pressemelding fra Vannsenteret

Ragnhild Aalstad, direktør i Norsk Vann. (Foto: Jørn Søderholm) 

 

Norsk Vann er den største eieren i Vannsenteret, og har koordinert prosjektet på vegne av vannbransjen fra den første planleggingen startet i 2014 og fram til Vannsenteret ble etablert som eget aksjeselskap i 2019.

Utskrift E-post

Saint-Gobain PAM Norge AS

Telefon: (+47) 23175860    E-post: firmapost@pamline.no  
Besøksadresse: Brobekkveien 107 bygg A, 0582 Oslo
Postadresse: Brobekkveien 107, 0582 Oslo

Fakturaadresse: Saint-Gobain PAM Norge AS, Brobekkveien 107, 0582 Oslo
E-post faktura: einvoice.pam.no@saint-gobain.com
Org.nr. NO 929 255 178 MVA

E-post bestillinger: firmapost@pamline.no 
E-post reklamasjoner: aftersale@pamline.no

 

Nyhetsbrev

Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her: PAM Norge nyhetsbrev