Etterlengtet ledning sikrer vannforsyning til Egersund

 

Her bygger Bertelsen & Garpestad AS en ny råvannsledning for Eigersund kommune. Ledningen er høyt etterlengtet, og fullfører en forbindelse som ble planlagt og påbegynt for 20 år siden. Se hvorfor den er så viktig – og hvorfor akkurat dette strekket utføres med robuste DN500 duktile rør og strekkfaste skjøter fra PAM.

Tekst og foto: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

EGERSUND: – Den første delen av ledningen ble lagt for mange år siden. Vi er veldig glad vi nå får fullført planene om en ny primær drikkevannskilde til Egersund, sier VA-ingeniør Espen Hyggen i Eigersund kommune.

Vi møter ham på et pågående prosjekt litt utenfor byen, der Egersunds store og lokale entreprenør Bertelsen & Garpestad AS er i ferd med å legge noen kilometer vannledning. Med PAM DN500 duktilt og strekkfaste skjøter er det robuste saker som bygges.

Hver rørlengde monteres med omhu og forsiktighet, og hver eneste skjøt blir strekkfast aktivert ved å trekke den en smule tilbake etter innstikk.

 

Vannforsyning til Egersund

Det er en ny råvannsledning som fullfører overføringsforbindelsen mellom Egersunds nye primærvannkilde Revsvatnet og vannbehandlingsanlegget i friluftsområdet Vannbassengene. Når den nye forbindelsen er i orden og operativ vil det store Revsvatnet ta over som ny primær vannkilde, mens dagens vannkilde Holmavatn får et fremtidig liv som reservevannforsyning.

 

Espen Hyggen, Eigersund kommune. (Alle foto: Jørn Søderholm) 

Skjønt, ny og ny fru Blom. Rørledningen mannskapene fra Bertelsen & Garpestad legger langs Slettebøvatnet sensommeren 2023 er flunke ny. Men den fullfører en forbindelse der første del ble lagt i grøft for mange år siden, og der vi må helt tilbake til rett før årtusenskiftet for å finne det politiske vedtaket som startet det hele. 

Kommunestyret i Eigersund kommune fattet alt i 1999 et vedtak om å iverksette tiltak for å sikre nok råvann og øke leveringssikkerheten for Egersund vannverk. Kommunen har gjennom årtier slitt med en noe anstrengt vannforsyning. Både til befolkningen og en lokal fiskeindustri som er en stor vannforbruker.

Vedtaket i 99 ble starten på et arbeid med vurdering av fremtidig hovedvannkilde for Egersund.

Drikkevann og kraft fra Revsvatnet

Flere alternativer ble undersøkt, og Refsvatnet pekte seg snart ut som et godt alternativ. Planleggingen av vannforsyning herfra måtte blant annet ta hensyn til at det inngår i et vassdrag der det lokale energiverket har rettigheter til kraftproduksjon.

Revsvatnet viste seg å stille med en usedvanlig og uventet god vannkvalitet.

Dybdekart ble laget og det blir tatt ut vannprøver for de ulike årstider for å kunne vurdere vannkvaliteten. Resultatene etter det første året ble forelagt Mattilsynet. Kommentaren var: ”Dersom noe vann kan kalles jomfruelig, så må det være dette.”

Dersom en ser bort fra pH på ca 5,1, kunne råvannet gå direkte til forbruker uten videre behandling, fremgår det av en artikkel i tidsskriftet Kommunalteknikk høsten 2006. I artikkelen skriver Njål Erland i Dimensjon Rådgivning AS og Magne Torgersen i Eigersund kommune om hvordan den nye vannforsyningen er planlagt. 

Valgt løsning var den dyreste av alternativene, men både administrasjon og politikerne var på begynnelsen av 2000-tallet opptatt av å få en solid og fremtidsrettet løsning og var villig til å investere ekstra for å oppnå dette. Denne løsningen innebærer at det bygges et nytt Kjerketjønn – også kalt Kjerketjørna – vannbehandlingsanlegg og en ny overføringsledning fra Revsvatn.

– Selve utbyggingen vil skje i tidsrommet 2007 – 2012, skrev artikkelforfatterne i 2006. 

Høyt trykk og strekkfast duktilt fra PAM

Det slo ikke helt til. Den første delstrekningen fra Vannbassengene ble lagt i grøft på den tiden. Men deretter stoppet det opp. Kommunens politikere gjorde andre prioriteringer, helt til ganske nylig. Prosjektet ble i 2015 besluttet gjennomført, med bygging av nytt høydebasseng, ny overføringsledning og et nytt Kjerketjørna vannverk.

Høydebassenget sto ferdig i 2017 og vannbehandlingsanlegget i 2020. Det første delstrekket av overføringsledningen ble bygget i fjor, og ledningen fullføres altså med duktilt-strekket vi ser på bildene. Ledningen utføres med duktile rør levert av PAM Norge AS. Alle skjøter er strekkfaste. Hver eneste skjøt blir nøye aktivert, og gir en rørgate som ligger helt i ro når den blir trykksatt. Planlagt sluttdato er høsten 2024.

Den første delen av strekningen med det høyeste trykket har blitt trykkprøvet, med godt resultat.

Vannkilden ligger på 152-158 meter over havet, mens vannbehandlingsanlegget ligger på ca 100. Deler av den 7,5 kilometer lange strekningen – ved Slettebøvatnet der bildene i denne artikkelen er tatt – går så lavt som 10 meter over havet. Da blir det mye trykk i en DN500-ledning.

 

Duktile rør med strekkfaste skjøter.

– Årsaken til at vi bruker duktilt på dette strekket er nettopp at det er så robust i forhold mot trykk. Norconsult som prosjekterende har vært veldig tydelig på at duktilt er riktig å bruke med så høy trykklasse, sier Espen Hyggen.

– Hele det duktile strekket legges med strekkfaste skjøter. Hva er årsaken til det?

– Enklere logistikk. Deler av strekningen går med svært bratt stigning. Der har det blitt valgt strekkfaste skjøter for å unngå utglidning. Men det ville blitt krevende i logistikk og gjennomføring om deler av ledningen skulle vært med strekkfaste skjøter og andre deler med konvensjonelle skjøter. Det blir også enklere i bend. Når alt er i strekkfast – og alle skjøter er aktivert – er det ikke behov for forankringer eller spesielle tiltak i overgangene. Det har fungert veldig godt, sier Hyggen.

 

 

 

Utskrift E-post

Saint-Gobain PAM Norge AS

Telefon: (+47) 23175860    E-post: firmapost@pamline.no  
Besøksadresse: Brobekkveien 107 bygg A, 0582 Oslo
Postadresse: Brobekkveien 107, 0582 Oslo

Fakturaadresse: Saint-Gobain PAM Norge AS, Brobekkveien 107, 0582 Oslo
E-post faktura: einvoice.pam.no@saint-gobain.com
Org.nr. NO 929 255 178 MVA

E-post bestillinger: firmapost@pamline.no 
E-post reklamasjoner: aftersale@pamline.no

 

Nyhetsbrev

Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her: PAM Norge nyhetsbrev