VA-prosjekt sikrer kvikkleire-område i Trøndelag

Et VA-prosjekt i Skaun i Trøndelag sliter med både kvikkleire og store mengder overskuddsmasser. De løste begge deler i én operasjon, og la vann- og avløpsrør rett på bakken uten graving. Her brukte de også styrt boring med duktile rør. Se hvorfor.

Tekst: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Skaun kommune er i gang med å bygge nye hovedledninger for vann og avløp mellom Eggkleiva og Børsa. Eggkleiva avløpsrenseanlegg er i dag gammelt og nedslitt, og det er ikke hensiktsmessig å oppgradere anlegget til dagens standard – enn si til kravene i det kommende nye avløpsdirektivet fra EU. 

I stedet bygger kommunen en overføringsledning for avløp fra Eggkleiva til Børsa renseanlegg, og legger samtidig en ny vannledning i samme trasé.

 

Skaun kommune er i gang med å bygge nye hovedledninger for vann og avløp mellom Eggkleiva og Børsa. Fundament og ledninger legges rett på bakken, i det som blir en helt spesiell kombinasjon av kvikkleiresikring og om-/oppfylling. (Foto: Solberg Maskin for Skaun kommune)

Der møter man to utfordringer:

  1. Store mengder overskuddsmasser.
  2. Traséen går gjennom et kvikkleireområde der lavbrekket ligger i en ravinedal med en bekk. Graving her er risikofylt

Omfylling og terrengheving

Løsningen?

Heve terrenget og bekken med overskuddsmassene. Kvikkleira blir ikke rørt med så mye som ett spade- eller skuffetak. Terrenghevingen blir samtidig om- og overfylling av rørene som nå ligger rett på bakken.

– Vi legger de nye ledningene og fundament rett på eksisterende vei og jorder, og kjører inn alt vi har av overskuddsmasser til omfylling av ledningene og heving av terrenget i hele området. Siden dette er gjenbruk av masser i et geoteknisk sikkerhetstiltak slipper vi prosessen med søknad om og godkjenning av massedeponi, sier Idar Nebelung.

Idar Nebelung på VA-dagene 2023. (Foto: Jørn Søderholm) 

Han er prosjektleder for vann og avløp i Skaun kommune i Trøndelag.

Ledninger rett på bakken

Ledningene er for det meste lagt ut. Det ser litt spesielt ut der de ligger rett på bakken i den laveste delen av traseen, uten en eneste meter grøft så langt øyet rekker. Her skal overskuddsmasser – fra andre deler av traseen og rene masser fra andre steder – kjøres inn for omfylling av ledningene og oppfylling av terrenget, til minst to meter overdekning over de nye ledningene.

– Deretter etablerer vi ny vei på toppen, rundt 2,5 meter høyere enn dagens vei. Til slutt hever vi hele bekken tilsvarende 2-3 meter, og avslutter den med en tett leiremembran med erosjonslag på toppen. Det vil hindre vann i å trenge ned i fyllmassene under, sier Nebelung.

Gjenbruk av masser

Normalt ville et prosjekt som dette blitt sittende med titusenvis av kubikkmeter overskuddsmasse, både fra grøftegraving og gammel veioverbygning. I Skaun blir det ikke så mye som et trillebårlass som må kjøres på deponi. Hver eneste kubikkmeter gjenbrukes i om- og oppfylling. 

– Når vi forlater området etter ferdig prosjekt er det også sikret mot kvikkleireskred, i mye lavere risikoklasse for fremtiden. Dette er et godt eksempel på praktisk gjenbruk av masser, sier Nebelung.

På VA-dagene 2023 fortalte han mer inngående om det spesielle VA-prosjektet og geotekniske sikringstiltaket i Skaun kommune.

Prosjektet tar utgangspunkt i å legge den nye, fem kilometer lange overføringsledningen fra Eggkleiva til Børsa. Kommunen benytter anledningen til å legge ny hovedvannledning parallelt, da den eksisterende vannledningen har for dårlig kapasitet. Prosjektet går i en kvikkleiresone, der det er gode grunner til å røre grunnen minst mulig.

Det har vært en lang vei til gjennomføring av dette prosjektet for Skaun kommune.

Prosjektering av VA i kvikkleire og arkeologi

– Først jobbet vi med å finne en VA-teknisk god trasé, med minst mulig høy- og lavbrekk. Når det var klart fikk vi en geoteknisk setback med kvikkleiresoner. Deretter fikk vi en setback med arkeologi vi måtte går rundt, og senere med grunneiere. Det har tatt tid ja, humret Idar Nebelung i sin innledning på VA-dagene.

Én tredjedel av prosjekteringskostnadene har vært på geoteknikk, resterende på VA-teknisk prosjektering.

Graving i kvikkleire er farlig arbeid som bør unngås om mulig, og utføres gjennomtenkt og med god sikring i form av grøftekasser eller spunt om det ikke kan unngås. En del av Eggkleiva-Børsa-prosjektet har blitt utført med styrt boring, blant annet for å gå under elv og myr.

Den nye hovedvannledningen starter og ender på ca kote 200, mens traseen går ned under null enkelte steder. Ledningen har høyt trykk, med over 200 m vannsøyle på det største trykket.

Kommunen har valgt å bruke duktile rør i prosjektet, på grunn av både trykk og kvikkleire.

– På grunn av kvikkleira må det graves seksjonsvis der vi må grave. Da kan vi ikke legge et langt strekk på én gang. På grunn av det høye trykket i hovedvannledningen valgte vi å bruke strekkfaste duktile rør. Det fungerte veldig godt også ved inntrekking i styrt boring. Der er ellers PE med PP-kappe det mest vanlige materialet, men vi så at strekkfast duktilt fungerte veldig godt, sier Idar Nebelung.

 

Utskrift E-post

Saint-Gobain PAM Norge AS

Telefon: (+47) 23175860    E-post: firmapost@pamline.no  
Besøksadresse: Brobekkveien 107 bygg A, 0582 Oslo
Postadresse: Brobekkveien 107, 0582 Oslo

Fakturaadresse: Saint-Gobain PAM Norge AS, Brobekkveien 107, 0582 Oslo
E-post faktura: einvoice.pam.no@saint-gobain.com
Org.nr. NO 929 255 178 MVA

E-post bestillinger: firmapost@pamline.no 
E-post reklamasjoner: aftersale@pamline.no

 

Nyhetsbrev

Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her: PAM Norge nyhetsbrev